Riktig belysning med spotter og downlights

Riktig belysning med spotter og downlights

Riktig belysning med spotter og downlights

PLASSERING AV SPOTTER OG DOWNLIGHTS I STUE.

Belysningen vil variere fra rom til rom da man har ulike behov, men det grunnleggende vil være likt. Denne gangen tar vi utgangspunkt i en stue med takhøyde 240 cm.

* Armaturet vinkles/tiltes
* Unngå blending.
* Spottene/ downlights plasseres 50- 70 cm fra spott til vegg.
* Fordel lyspunktene med ca 100-150 cm mellom hver.
* Bruk dimbare downlights/spotter
* Led

VINKLE LYSET MOT EN FLATE

Spotter og Downlights er et smart valg når man ønsker å fremheve deler av boligen. Lys skaper også liv i stuen. Sørg for at armaturets lysåpning tiltes mot f.eks. vegger, reoler, bilder, dekorgjenstander mm. Når man retter lyset mot et bilde på veggen belyser man mer enn kun bildet. Strålene treffer veggen rundt og reflekteres tilbake inn i rommet.

UNNGÅ BLENDING

En annen hensikt med å vende lyset mot hele flater er at man unngår blending. Det er både irriterende og ubehagelig med lys vinklet rett inn i synsfeltet ditt. Hvis lyset blender får den en motsatt effekt, man myser og ser enda mindre.
Så Lys som vinkles inn mot hele flater gir et indirekte lys som er blendfritt og behagelig å være i!

MAKS 50-70 CM AVSTAND TIL VEGG

Ved å ta utgangspunkt i en ramme langs alle veggene med 50- 70 cm mellom lampe og vegg/ skapfront vil lyset treffe riktig. Halogen downlights/ spott må ha denne minimums avstanden da den blir svært varm. Men uansett er det enklere å treffe med lyset mot ønsket punkt ved å ha denne avstanden fra veggen. Lysåpning alltid mot en hel flate. På denne måten vil lyset treffe flaten og reflekteres tilbake og ut i rommet.

100- 150 CM MELLOMROM

Avstanden mellom hver lampe varierer etter behov, men det kan være greit å ta et utgangspunkt i ca 100- 150 cm mellom hver. Mørkere områder, f.eks. en vegg med mange bilder eller mørkt interiør krever mer lys og da er det lurt med mindre mellomrom mellom hvert lyspunkt.
Forsøk å få lys inn i rommets hjørner, det vil gi en opplevelse av økt rom volum.

DIMBAR

Å justere lysets mengde etter behov er noe de fleste i dag ønsker. Praktisk og godt arbeidslys men også et hyggelig og rolig lys for å skape en god atmosfære. I tillegg finnes det i dag også lys som dimmer ned på farge temperatur i takt med lysets mengde. Ofte kalt Warm dim eller Dim to warm led lamper. Del gjerne stuen inn i forskjellige dimme soner da noen områder trenger mer lys enn andre.

BRUK LED

Spar strøm og reduser brannfaren ved å bruke LED downlights. Vi anbefaler kun LED downlight. Her kan man spare opptil 90% energi sammenlignet med halogen. I tillegg anbefaler vi lampe med tilt og god farge gjengivelse.